Ostatnia podwyżka cen kakao była spowodowana m.in. tym, że główne zakłady produkujące kakao w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej ograniczyły lub wstrzymały działalność przetwórczą ponieważ nie stać ich na zakup ziaren.
Ghana obniżyła prognozę produkcji kakao do 650.000 ton w porównaniu z 850.000 ton w zeszłym roku, na Wybrzeżu Kości Słoniowej można spodziewać się niższych zbiorów o 33% w stosunku do roku ubiegłego. Kraje te są odpowiedzialne za ok 60% światowej produkcji kakao.
Świat stoi w obliczu największego deficytu podaży kakao od ponad 60 lat.
Jako główną przyczynę problemów z zaopatrzeniem w kakao wymienia się niesprzyjające warunki pogodowe, choroby drzew, brak nowych nasadzeń w krajach pochodzenia, znaczne wycinki drzew kakaowca.. Zbyt długie okresy deszczu prowadzą do rozprzestrzeniania się chorób roślin, takich jak CSSVD. Drzewa dotknięte wirusem muszą zostać wycięte, dlatego podaż w ciągu najbliższych dwóch do trzech lat będzie prawdopodobnie niższa niż średnia z ostatnich 15–20 lat.
Przy analizie cen kakao nie możemy pominąć także wzrostu inwestycji chińskich firm w Afryce, biorąc pod uwagę wzrost popytu na wyroby czekoladowe na rynku chińskim.
Nie można wykluczyć, że do skoku ceny kakao przyczyniły się także spekulacje rynkowe a także panika wśród niektórych nabywców komercyjnych.
Na wzrost cen kakao mają wpływ również nowe regulacje , od 23 czerwca obowiązuje rozporządzenie UE mające na celu przeciwdziałanie wylesianiu i degradacji lasów w łańcuchach dostaw (EUDR). Kakao jest jednym z kluczowych surowców podlegających nowym regulacjom. Operatorzy i handlowcy mają 18 miesięcy na wdrożenie nowych przepisów, W przypadku małych i mikroprzedsiębiorstw okres ten wydłuża się do 30 czerwca 2025 r. W konsekwencji spowoduje to wzrost kosztów pozyskania kakao przez dodatkowe koszty certyfikacji oraz ograniczy rozwój plantacji kakaowców a za tym zasobów ziarna i produktów kakaowych, które będą mogły zostać dostarczone do krajów UE.. Polbisco działa aktywnie na gruncie polskim oraz europejskim w tym zakresie. Uczestniczymy w konsultacjach grup roboczych, prezentujemy stanowisko naszej branży. Kolejną regulacją, która może mieć wpływ na dalszy wzrost cen kakao jest projekt rozporządzenie w sprawie zakazu produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pracy przymusowej (EUFLR). Rozporządzenia ma na celu wprowadzenia zakazu sprzedaży na unijnym rynku produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pracy przymusowej.
źródło: POLBISCO
oprac.: red.