Poradnik Handlowy
Przegląd informacji
ze świata FMCG
2.122024
Kategorie: Gospodarka

Znakowanie owoców i warzyw – nowe przepisy dla handlowców

1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące znakowania owoców, warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów. Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności.

 

Kluczowe zmiany:

▪ Włączenie kwestii jakości handlowej produktów sektora owoców i warzyw do ustawy o IHARS.

▪ Wprowadzenie definicji handlowca zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia 2023/2430.

▪ Upoważnienia dla ministra właściwego do spraw rynków rolnych do określenia obszarów produkcyjnych, na których możliwe będzie zwolnienie z wymogów norm handlowych.

▪ Rozszerzenie zakresu informacji gromadzonych w centralnym rejestrze podmiotów działających na rynku artykułów rolno-spożywczych.

▪ Uzupełnienie kompetencji wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych o nowe zadania.

▪ Określenie kompetencji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do publikowania wykazu zatwierdzonych handlowców.

▪ Doprecyzowanie przepisów karnych dotyczących faktur.

 

Inne zmiany wynikające ze specyfiki polskiego rynku:

▪ Przepisy umożliwiające IJHAR-S identyfikowanie celowych naruszeń przepisów prawa żywnościowego.

▪ Nadzór nad informacjami przekazywanymi w sposób inny niż w oznakowaniu artykułów rolno-spożywczych.

▪ Obligatoryjne opłaty za czynności wykonywane przez organy Inspekcji podczas kontroli granicznych.

▪ Udostępnianie przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej danych zgromadzonych w rejestrze zgłoszeń przewozu towarów dotyczących żywności.

Te zmiany mają na celu uporządkowanie przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz zapewnienie zgodności z nowymi regulacjami unijnymi.

źródło: GOV
oprac.: red.

2017 Poradnik handlowy. Wszystkie prawa zastrzeżone