W styczniu br. ukazał się raport Komisji Europejskiej na temat rolnictwa ekologicznego w UE w przekroju dekady 2012 – 2020. Jak pokazują dane, powierzchnia upraw ekologicznych w krajach UE wzrosła w analizowanym okresie, jedynie w Polsce zmalała i jest znacznie poniżej unijnej średniej (3,5% w 2020 r.).
Większość sprzedaży żywności ekologicznych przypada na Niemcy (33,5%) i Francję (28,3%). Pod względem spożycia produktów organicznych w przeliczeniu na mieszkańca, aż 6 krajów UE znajduje się w światowej czołówce: Dania (EUR 384), Luksemburg (EUR 285), Austria (EUR 254), Szwecja (EUR 212), Francja (188 EUR) i Niemcy (180 EUR). Dania i Austria są jednocześnie światowymi liderami pod względem udziału eko żywności w sprzedaży detalicznej (odpowiednio 13% i 11%). Natomiast w Polsce konsumenci wydają rocznie na żywność ekologiczną średnio mniej niż 10 EUR w przeliczeniu na mieszkańca. W ostatnich latach rośnie gwałtownie szczególnie sprzedaż świeżych ekologicznych produktów, takich jak warzywa, owoce.
Wsparciem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) objętych jest ok. 80% obszarów upraw ekologicznych w Polsce, choć dopłaty dla producentów pszenicy organicznej są skromniejsze niż w UE. Komisja Europejska wylicza w raporcie kilka barier w rozwoju rynku żywności ekologicznej w naszym kraju, takich jak: podaż surowców, słabo rozwinięte kanały rynkowe, względnie wysokie ceny produktów ekologicznych, mniejsza siła nabywcza polskich konsumentów (77% średniej UE) oraz mniejsza świadomość ekologiczną konsumentów w porównaniu z innymi krajami UE. Jednak podkreślono w raporcie dobre perspektywy rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce w ciągu najbliższych dziesięcioleci.
Źródło: EC (2023), Organic farming in the EU – A decade of organic growth, January 2023. European Commission, DG Agriculture and Rural Development, Brussels