–Najnowsze analizy ankiet jednoznacznie mówią, że w diecie młodych osób przeważa mięso, nabiał, warzywa oraz produkty zbożowe. Natomiast 10% z nich deklaruje, iż w ogóle nie spożywa produktów mięsnych – zaznacza Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.
–Po analizie przeprowadzonej na grupie młodych respondentów można podsumować, że ich nawyki żywieniowe prezentują się dość pozytywnie. Dieta oparta jest na pełnowartościowych składnikach takich jak mięso, nabiał oraz warzywa, a posiłki przygotowywane w domu pozwalają na większą kontrolę składników odżywczych i kaloryczności spożywanego jedzenia. Niepokoić może rodzaj przekąsek po jakie najczęściej sięgają młodzi ludzie, gdyż na pierwszym miejscu znalazły się tu słodycze – tak zadeklarowało 55% badanych. Jest to zdecydowanie obszar do zmiany. Z drugiej jednak strony aż 50% respondentów wskazało w tym pytaniu na owoce, co pokazuje pozytywną tendencję i mamy nadzieję, że będzie ona rosnąć. Cieszy również fakt, że w pierwszej piątce najczęściej wymienianych przekąsek znalazł się sok. Jesteśmy przekonani, że młodzi ludzie zdają sobie sprawę z odżywczych właściwości tego rodzaju produktów. Soki są ponadto łatwo dostępne, atrakcyjne cenowo, smaczne i odpowiadają na potrzeby tej grupy – można je łatwo spożyć w drodze do szkoły, na uczelnię. Co więcej, pozwalają nie tylko zmniejszyć głód, ale także ugasić pragnienie, co z pewnością również przekłada się na ich popularność – komentuje Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.